Veiligheid in het verkeer door winterjassen

28 september, 2014 / Kinderen , Overige , Winterjassen / Geen reacties / Door Lisanne
Veiligheid in het verkeer door winterjassen

De winter komt er weer aan. Dat betekent dat het buiten kouder en natter wordt, maar niet geheel onbelangrijk: het is buiten ook weer eerder donker. Daarom is het verstandig bij het aanschaffen van de winterjas te denken aan de veiligheid in het verkeer. En dat geldt niet alleen voor de volwassene, maar ook zeker voor kinderen. Jaarlijks belanden zo’n 700 tot duizend kinderen in het ziekenhuis na een ongeluk in het verkeer. Daarom is het slim een fluorescerende winterjas voor je kind te kopen.

Fluorescerend
Met een fluorescerende winterjas bedoelen we niet meteen dezelfde jassen als die bouwvakkers en wegverkeersleiders dragen. Er zijn namelijk ook stijlvollere jassen te krijgen, zeker voor kinderen. Deze jassen vallen op in het donker. Denk bij het kopen van een winterjas eens aan felle kleuren die goed opvallen in het donker. Zo valt bijvoorbeeld een zwarte ski-jas met een groene streep goed op in het donker.

Daarnaast is het natuurlijk altijd nog mogelijk zelf wat opvallende, fluorescerende items toe te voegen aan de winterjas. De bekende lichtgevende grijze strepen kunnen meestal gemakkelijk aan de jas genaaid worden. Het is erg belangrijk om gezien te worden in het verkeer!

Goed zittende kleding
De winterjas moet niet alleen goed opvallen in het verkeer, maar het is ook erg belangrijk een winterjas te kopen die goed zit. Tijdens het fietsen moet het kind in de jas genoeg bewegingsruimte hebben, zodat de jas niet knelt. Het is namelijk belangrijk dat je bij het fietsen genoeg ruimte hebt om bijvoorbeeld twee handen aan het stuur van de fiets te houden, of om een draai te kunnen maken.

Bovendien zijn onze winters in Nederland vooral koud en vochtig. Koop dus winterjassen die ademen. Daardoor krijg je het minder koud en kan eventueel zweet gemakkelijk weg. Kies ook voor een jas met opvallende kleuren. Dan kun je denken aan jassen in het geel, oranje of wit. Dat soort kleuren vallen goed op onder medeweggebruikers.

Wat kunnen scholen doen?
Toch gaat het niet alleen om opvallen in het verkeer. Het is ook belangrijk dat ouders genoeg aandacht besteden aan het gedrag van hun kind. Tegenwoordig leven we in een maatschappij waarin de smartphone het leven beheerst. Steeds vaker stappen kinderen op de fiets met oortjes in om zo muziek te luisteren. En ook het whatsappen op de fiets gebeurt steeds vaker.

Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die dit doen, meer gevaar lopen op een ongeluk in het verkeer. Daarom is de overheid begonnen met een campagne tegen deze nieuwe trend. Scholen kunnen hun leerlingen beter voorlichten over veiligheid in het verkeer. Daarvoor zijn al speciale lesmethodes beschikbaar. Het gaat dus verder dan de jaarlijkse fietsenkeuring die scholen nu al aanbieden. Bij het verkeersexamen kunnen scholen een apart onderdeel ‘techniek in het verkeer’ opnemen in hun lesmethode.

Wie wil fietsen in het donker, moet natuurlijk goed opvallen. Hoe je dat qua jas precies doet, hebben we al besproken: het gaat erom dat je felle kleuren kiest om zo goed op te vallen. Maar zorg er ook voor dat de verlichting van de fiets in orde is: het voorlicht moet verplicht wit zijn, en mag niet knipperen. Het achterlicht moet verplicht rood zijn, zodat voor automobilisten goed duidelijk is wat de voorkant en de achterkant van de fiets is. Opnieuw: het licht mag niet knipperen. Veel automobilisten klagen namelijk over het gevoel alsof er ‘een vliegtuig op de weg rijdt’.

Ten slotte is het verplicht goedwerkende reflectoren op de fiets aan te brengen. Die reflectoren horen achterop de fiets te zitten en in de trappers. Reflectoren kun je tenslotte ook aanbrengen in het wiel van de fiets zelf.

We hadden het er al over: het gedrag van het kind moet veranderen in een maatschappij waarin smartphones en WhatsApp het leven beheersen. Neem daarom goed de tijd met het kind om de tafel te gaan zitten. Het is niet verstandig meteen belerend te zeggen wat wel niet op de fiets mag. Ga eens een gesprek aan op kindniveau: “Heb je je mobiele telefoon in de handen als je aan het fietsen bent?” “Oh, maar dat is toch juist heel gevaarlijk?” komt veel beter over dan: “Als ik je betrap met die mobiele telefoon in je handen, pak ik ‘m af!”

En in het laatste geval kun je er als ouder natuurlijk voor kiezen kinderen helemaal geen mobiele telefoon mee te geven. Wat kinderen niet hebben, kunnen ze ook niet gebruiken. Toch is dat niet handig als het kind wel een ongeluk in het verkeer krijgt. Een gulden middenweg is het kind een telefoon mee te geven waar je alleen mee kan bellen. Een ouderwetse Nokia waar geen muziek op kan, bijvoorbeeld. Spreek dan af dat de moderne smartphone thuisblijft.

Lisanne

Een winterjas is een absolute must in de winter. Niet alleen moet de jas goed zitten, ook veiligheid is belangrijk. Door middel van deze blog wil ik je inspireren, tips geven en wegwijs maken in het kopen van een winterjas. Voor een compleet overzicht van mijn berichten is op de blog pagina te vinden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *