Een waterdichte jas wassen: zo doe je dat

Een waterdichte jas stoot niet alleen water af, maar zorgt er ook voor dat je onder de jas niet nat wordt. Een goede waterdichte jas ademt. Daardoor blijft zweet zich niet onder de jas verzamelen. Natuurlijk wil je dat je jas ook echt waterdicht blijft. Maar vuil kunnen de poriën van een ademende jas verstoppen, waardoor je alsnog nat wordt. Om dat te voorkomen, is het een goed idee je jas te wassen. Zelfs als je niet direct vuil ziet of als het niet te ruiken is. Hoe doe je dat eigenlijk, een waterdichte jas wassen?

Stappenplan om een waterdichte jas te wassen

Om je waterdichte jas echt waterdicht te houden, moet je deze op een bepaalde manier wassen. Zo doe je langer met de jas en hoef je volgend jaar nog geen nieuwe te kopen. Zo was je een waterdichte jas in vier stappen:

wasinstructies

Stap 1: De wasinstructies lezen

Voordat je begint met wassen, is het belangrijk dat je de wasinstructies gelezen hebt. Je vindt deze vaak aan de binnenzijde van de waterdichte jas. Volg deze instructies nauwkeurig op om beschadiging te voorkomen. Het etiket is altijd leidend. Houd je bijvoorbeeld aan de maximale temperatuur die op het label aangegeven staat. Als je je jas te heet wast, zal deze krimpen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

wasmachine schoonmaken

Stap 2: De wasmachine schoonmaken

Het klinkt overbodig om te benoemen, maar voor de zekerheid noemen we het toch maar even: was een jas niet in een vieze wasmachine. Maak eerst de wasmachine grondig schoon, zodat er geen resten wasmiddel achterblijven. De jas moet namelijk met een speciaal wasmiddel gewassen worden. Reguliere wasmiddel kan de coating van je jas ernstig beschadigen. Deze schade is niet te herstellen. Daarom is het van belang dat je het zeepbakje goed schoon maakt en de wasmachine even zonder wasmiddel op een warm programma laat draaien.

speciaal wasmiddel gebruiken

Stap 3: De waterdichte jas met een speciaal wasmiddel behandelen

Zoals gezegd kun je voor een waterdichte jas het best een speciaal wasmiddel gebruiken. Voordat je dit doet, is het belangrijk dat alle ritsen, knopen en sluitingen gesloten zijn. Haal losse zaken van de waterdichte jas en keer de jas binnenstebuiten. Dan kun je de jas in de wasmachine liggen en het speciale wasmiddel toevoegen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Nikwax Tech Wash. Dit is een veilig wasmiddel dat de jas ook weer laat ademen en de waterafstotende laag verbetert. Met een ademende jas bedoelen we dat er kleine gaatjes in de jas zitten die vocht en zweet afvoeren.

Houd je zo goed mogelijk aan de dosering die op de verpakking van het wasmiddel aangegeven staat. Zelfs als die hoeveelheid best veel lijkt. Wanneer je te weinig wasmiddel gebruikt, kunnen er kleurverschillen ontstaan.

Was de jas op een mild programma. 30 graden is voldoende. Een waterdichte jas hoeft niet veel te centrifugeren. Terwijl je deze jas wast, kun je nog maximaal twee andere kledingstukken wassen, maar wij raden aan om de waterafstotende jas apart te wassen.

jas laten drogen

Stap 4: De waterdichte jas laten drogen

Na het wassen laat je de jas drogen. Doe dit op een natuurlijke manier. Het best hang je de jas bij lekker weer gewoon buiten. Vermijd de droger op verwarmingselementen. Leg de jas dus ook niet op de verwarming om te drogen. Is het geen lekker weer? Dan kun je de jas het best in een goed geventileerde ruimte hangen. Na een uur draai je de jas om, zodat deze niet meer binnenstebuiten hangt.

Het is geen goed idee de jas te strijken. Door de warmte van het strijkijzer kan de jas namelijk smelten. Je waterdichte jas is dan niet waterdicht meer, en onherstelbaar beschadigd. Dat is natuurlijk zonde.

Zo maak je en houd je je jas waterdicht

Is de waterdichte jas niet echt meer waterdicht? Dan hoef je deze nog niet af te danken. Je kunt namelijk zelf werken aan de waterdichtheid van je jas. Allereerst is het zaak om de jas te wassen. Dat doe je het best volgens de hierboven gegeven instructies. Je kunt alleen een schone jas verbeteren. Dit zijn de stappen om een jas weer waterdicht te maken:

  • Behandel de jas met een technisch wasmiddel: Om de waterdichte laag van de jas te herstellen, kun je het best een technisch wasmiddel gebruiken. We noemden al even een technisch wasmiddel. Die kun je ook hier prima voor gebruiken. Een waarschuwing vooraf: onder een technisch wasmiddel verstaan we zeker geen wasverzachter. Wasverzachter bevat zeepresten, die de gaatjes in de jas verstoppen. Was de jas volgens de eerder gegeven instructies. Je hoeft de jas niet te laten drogen voordat je deze waterdicht maakt. De laatste stap van de vorige instructies kun je dus overslaan.
  • Impregneer de jas in de wasmachine: Zodra de jas is gewassen met een technisch wasmiddel, komen we bij de kern van het herstellen van de jas: het impregneren. Dat doe je door de jas eerst binnenstebuiten te keren en het middel te gebruiken. Voor het waterdicht maken van de jas kun je bijvoorbeeld de Nikwax TX of de Direct Wash-In gebruiken. Dat is een hele mond vol, maar het is een veel gebruikt en goed beoordeeld middel. Je kunt deze bij de betere online shops vinden. Gebruik hetzelfde wasprogramma als voor het wassen van de jas: 30 graden en weinig centrifugeren. Ook bij het herstellen van de jas is het belangrijk genoeg wasmiddel te gebruiken. Anders kan de jas verkleuren.
  • Direct laten drogen: Heb je de jas gewassen en behandeld? Haal deze dan direct uit de machine zodra het programma is afgelopen. Nu kun je de jas ophangen in de buitenlucht, of in een goed geventileerde kamer. Ook hierbij geldt dat je de jas niet strijkt en verwarmende elementen (zoals de kachel) voorkomt.

Veelgestelde vragen over waterdichte jassen

We krijgen bij Jas.nl vaak vragen binnen over waterdichte jassen. We hebben de meest gestelde vragen op een rij gezet.

Wat is het verschil tussen een waterdichte jas en een waterafstotende jas?

Wanneer we spreken van een waterdichte jas, houdt het materiaal van buitenaf het vocht 100 procent tegen. Dat wordt gemeten met een zogenaamde hydrostatische-waterdruk-test. Er komt een getal uit, waar de meningen nogal over verdeeld zijn. In sommige landen wordt van een waterdichte jas gesproken bij een hoger getal dan in andere landen. Deze jas is vaak zwaarder dan een waterafstotende jas.

Een waterafstotende jas is bijvoorbeeld een Scandinavische winterjas of een softshell jas. Deze jassen zorgen ervoor dat je bij lichte buiten droog blijft. Deze jas is vooral geschikt als je in een paar buien moet lopen. Een waterafstotende jas zit wat lichter om je lichaam, maar stoot niet al het water af. Daarom kun je beter een regenpak of poncho gebruiken voor de echt harde buien. Dat zit lekkerder. We hebben op Jas.nl al eens een blog geschreven over het verschil tussen de waterdichte jas en de waterafstotende jas.

Waarom raakt een jas zijn waterdichtheid kwijt?

Een jas kan zijn waterdichtheid kwijtraken door het membraan in de jas. Aan de buitenzijde van het membraan zit een stof die niet waterdicht is, maar een coating bevat. Deze coating zorgt ervoor dat de jas waterdicht wordt gemaakt. Het kan zijn dat de buitenstof naar verloop van tijd vocht opneemt. Daardoor gaat de jas slechter ademen. De jas voelt dan al snel klam en zwaar aan.

Daarnaast is een jas aan slijtage onderhevig. Je jas kan slijten en daardoor niet meer waterdicht zijn. Maak je daar niet te druk over: het duurt echt jaren voordat een waterdichte winterjas slijt.

Kan ik de jas naar de wasserij brengen?

Het is niet verstandig de jas naar de wasserij te brengen. Een wasserij gebruikt vaak chemicaliën om de jas te reinigen. Het is bij een waterdichte jas juist heel belangrijk dat er geen parfums, chemicaliën of zouten worden gebruikt. Gebruik tijdens het wassen ook geen wasverzachter. Anders kunnen de poriën van de ademende jas beschadigd of verstopt raken. Dan verliest de jas zijn functie.

In principe kun je je jas wel laten wassen door gespecialiseerde buitensportzaken. Het is alleen niet altijd nodig; met de hiervoor genoemde stappen bereik je zo goed als hetzelfde effect. Een jas met donsisolatie kun je beter niet naar een standaard stomerij brengen, maar naar een gespecialiseerde buitensportzaak.

Kan ik mijn jas waterdicht maken?

Dat is zeker mogelijk. Je kunt in principe iedere soort waterdichte jas herstellen. Je kunt aan de slag met het waterdicht maken van je regenjas, gore tex jas, softshell jas, polyester jas of je motorjas. Ook donsjassen en wollen jassen kunnen waterdicht worden gemaakt. En voor je volgende skivakantie kun je ook je ski jas behandelen. Heb je nog een katoenen jas liggen? Ook deze kan waterdicht gemaakt worden.

Volgende

Een wollen jas wassen

16 mei 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.