10 Essentiële tips voor het kopen van een winterjas

Voor een goede winterjas is het nooit te vroeg om op pad te gaan. Hoe heerlijk de zomer ook was; er komt een moment dat je je winterjas weer uit de kast moet halen. Misschien is het zelfs tijd om een nieuwe winterjas te kopen. Waar moet je opletten wanneer je een winterjas aanschaft? Kies je voor een duurdere winterjas of ben je juist op zoek naar een winterjas uit de sale? In dit artikel lees je 10 handige tips die je helpen bij het kopen van een jas in de winter.

Tips bij het uizoeken van een jas voor het winterseizoen

Je bent er gek op of je vindt het helemaal niks: het winterse seizoen. Wat je ook van deze koude periode vindt; feit is dat een goede winterjas nodig is om je door deze lange, koude dagen te slepen. Er is een aantal redenen waarom een goede winterjas belangrijk is. De grootste reden om voor een kwalitatieve jas in de winter te gaan, is natuurlijk omdat je het niet koud wilt krijgen.

In de winter kan het nogal onstuimig zijn. Sommige dagen is de wind enorm snijdend, zonder dat de temperatuur zodanig koud is. Op dat soort dagen ben je maar wat blij dat je een goede winterjas hebt aangeschaft. Zelfs voor de wat mildere winters is zo’n winterjas dus aan te raden. Ook op een natte winterdag is een goede jas onmisbaar: veel winterjassen zijn tegenwoordig waterdicht om je extra te beschermen op dit soort dagen.

Verschillende soorten winterjassen voor hem en haar: 10 tips

Veel mensen vinden het lastig om een winterjas uit te zoeken. Natuurlijk is er voldoende keuze in de (web)winkels; misschien zelfs een beetje te veel. Waar moet je namelijk eigenlijk op letten bij het kopen van een winterjas? Voor zowel dames als heren is er een grote collectie winterjassen beschikbaar die tijdloos én trendy zijn.

Het is logisch dat je hierbij vooral eerst kijkt naar of je de winterjas mooi vindt. De gemiddelde Nederlander draagt immers het liefst een winterjas die warm én mooi is. Gelukkig is er voldoende keuze op het gebied van trendy winterjassen die ook nog eens lekker warm zijn en comfortabel zitten. Hieronder lees je 10 tips waarmee je binnen no time de winterjas van je dromen hebt gekocht.

  1. Ga voor een ruime maat winterjas

    Wanneer je nog met je hoofd in het zomerse seizoen zit, is het logisch dat je een winterjas met een shirtje of hemd past. Wil je echter de perfecte winterjas scoren dan is het aan te raden om een jas aan te passen met een trui, vest of wollen sweater. Waarom dat wordt aangeraden? Heel simpel: de kans is klein dat je op een koude winterdag een shirtje of hemd draagt. Koop je een winterjas op basis van een shirt dat je aan hebt, dan is de winterjas met een trui eronder waarschijnlijk te klein. Ga daarom altijd voor een maatje groter wanneer je een winterjas bestelt, zodat je zeker weet dat de jas gaat passen.

  2. Let op de lengte van de jas

    Bij een goede winterjas denk je misschien al gauw aan de lengte van de jas. Dat is heel slim, want een te korte jas kan net te koud zijn op een frisse dag in de winter. Een winterjas die net over of net op je billen valt, is perfect. Een jas die korter is zal waarschijnlijk koude momenten opleveren. Je kunt op een eenvoudige manier checken of een jas te kort is voor de winter. Trek de jas aan en maak een zittende beweging. Kruipt de jas zodanig omhoog dat je een blote rug krijgt? Dat is een no go! Dat betekent dat je dat ook zal krijgen wanneer je bijvoorbeeld in de winter op de fiets stapt. Brrr…

  3. Durf wat meer te betalen voor een winterjas

    Een écht goede winterjas kost al gauw boven de € 100, soms zelfs tegen de € 200, € 300 of € 400 aan. Dit klinkt (en is) weliswaar een hoog bedrag, maar je moet er rekening mee houden dat het om een jas gaat die je maandenlang gaat dragen. Dat mag best wat kosten! Een duurdere jas is over het algemeen van beter materiaal gemaakt, waardoor de winterjas langer gebruikt kan worden. Dan hebben we het niet over maanden, maar over jaren. Zo’n winterjas gebruik je dus de volgende winter gewoon weer. Ook houdt zo’n duurdere jas je vaak net wat warmer dan een jas van goedkoper materiaal. Kortom: durf te investeren in een jas, zodat je er uiteindelijk langer van kunt genieten. In verhouding ben je zo ook nog eens goedkoper uit dan elke winter een nieuwe goedkopere jas te kopen.

  4. Laat de trends (zo goed als mogelijk) achterwege

    Hoe aantrekkelijk het ook is om een winterjas te kopen die dat jaar toevallig heel hip en happening is; doe het liever niet. Mocht het een trend zijn die je sowieso erg leuk vindt, zoals de trend van lange jassen, dan kan het natuurlijk geen kwaad. Er zijn echter vaak trends die maar voor één jaar zijn en die je de winter erna misschien niet meer zo leuk vindt. Wanneer je zo’n investering maakt, zou dat enorm zonde zijn van je geld. Daarom kun je beter kijken naar een winterjas waarvan je zeker weet dat je die meerdere winters leuk gaat vinden; een tijdloos exemplaar. Dat is een paar honderd euro veel meer waard dan een jas die je maar één winters seizoen draagt.

  5. Kies voor een neutrale kleur

    Wat voor de trends geldt, geldt ook een beetje voor de kleur winterjas die je kiest. Het liefst ga je voor een rustige kleur winterjas waarvan je weet dat je die kleur bijvoorbeeld over twee of drie jaar ook nog mooi vindt. Natuurlijk kan het voorkomen dat je sowieso van de felle kleuren bent; een rode winterjas of een felgele winterjas staat alleen maar hartstikke tof in het donkere winterse straatbeeld. Ga echter alleen voor zo’n gedurfde kleur wanneer dat je investering waard is; wanneer je 100% zeker weet dat je zo’n kleurrijke jas meerdere winters wilt dragen. Op die manier maak je een duurzame keuze; voor de wereld én voor je portemonnee.

  6. Let op het materiaal van de winterjas

    Ook is het verstandig om op het materiaal van de winterjas te letten: van welke stof is de winterjas gemaakt? Wanneer je op zoek bent naar een écht warme winterjas raden we je aan om te gaan voor een goede gewatteerde jas. Een gewatteerde jas is natuurlijk veel warmer dan een jas die niet gevoerd is, zoals een mantel of een bomberjack. Winterjassen van duurzame materialen, zoals wol of leer, zijn ook perfect voor de winter. Dit soort stoffen zorgen er ook voor dat je lekker warm blijft, zonder dat het té is. Je kunt synthetische materialen in de winter het beste vermijden. Stoffen zoals viscose en polyester kunnen na het zweten best warm (maar ook klam) aanvoelen, maar zijn verraderlijk omdat ze je zweet niet goed kunnen afvoeren. Ga daarom liever voor een duurzamere stof.

  7. Voering van winterjas is belangrijk

    Nu je weet wat voor soort materialen je het beste kunt kiezen, is het handig om direct even te kijken naar wat voor een voering de winterjas heeft. Een jas met donsvulling is bijvoorbeeld heel prettig voor de écht koude dagen. Gaat het echter een keer flink regenen of sneeuwen dan is een donsjas iets minder comfortabel. Door harde regen kan de dons de isolerende functie verliezen, waarna de jas je minder goed warm zal houden. Ook kan natte dons zwaar aanvoelen. In dat geval kun je beter gaan voor een winterjas met een voering van kunstvezels. Een bijkomend voordeel is dat dit soort jassen er minder pompeus uitzien; iets wat veel mensen van jassen met dons al gauw vinden.

  8. Jas met of zonder capuchon?

    Het is ook niet geheel onbelangrijk om te letten op de details van een goede winterjas. Veel mensen vinden dat een kwalitatieve winterjas een capuchon nodig heeft. Die gedacht is niet eens heel gek: een capuchon kan net dat beetje extra warmte bieden wanneer je het echt koud hebt, helemaal wanneer het een capuchon met een voering van imitatiebont betreft. Een capuchon houdt het hoofd namelijk een stuk warmer en wanneer je hoofd warm is, blijft de rest van je lichaam ook sneller op temperatuur. Geen zorgen wanneer je liever een winterjas zonder capuchon wilt; er zijn genoeg goede winterjassen te koop zonder capuchon. Om het toch warm te hebben en houden, kun je in dat geval wel gaan voor een jas met hoge kraag.

  9. Winterjas met knopen of winterjas met rits

    Bij je zoektocht naar een winterjas zul je zien dat je jassen met knopen en jassen met een rits als sluiting ziet. Wanneer je op zoek bent naar een écht warme jas kun je het beste gaan voor een jas met rits. Bij een jas met knopen komt er vrijwel altijd tocht door de ruimte langs de knopen. Heb je het echter niet heel snel koud en draag je vaak dikke, wollen truien of vesten in de winter? In dat geval moet een jas met knopen ook zeker voldoen. Een voordeel aan een winterjas met knopen is dat zo’n jas over het algemeen meer een klassieke look heeft. Dit is een hele persoonlijke keuze, waarbij het eraan ligt voor welke gelegenheden je de winterjas wilt dragen.

  10. Kies voor comfort boven stijl

    Last but not least: in het geval van een winterjas is het allerbelangrijkste dat zo’n dikke jas comfortabel zit en je goed warm wordt gehouden. Natuurlijk is het belangrijk hoe het uiterlijk van de jas is, maar laat het comfort altijd op de eerste plek komen. Daarom is het uitkiezen van een goede winterjas nog best een taak. Zoals je hierboven ziet, zijn er best wat punten waar je op moet letten voordat je een passende winterjas hebt gevonden. Het belangrijkste hierbij zijn de kenmerken van de jas, zoals de stof, de voering, de lengte en de extra details. Kies altijd voor een warme jas die gemaakt is van duurzame materialen die jouw lichaam warm houden. Extra tip: check de eigenschappen van de jas in de omschrijving of op het bijgeleverde prijskaartje. Een winterjas waar insulate op staat, is een goede winterjas. Dat is als het ware een laag die de warmte bij je lichaam houdt en die ervoor zorgt dat er geen kou in de jas komt.

Vorige

De tien koudste plekken ter wereld

28 oktober 2017
Volgende

Mode tips winterjassen 2015

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.