Een lederen winterjas: een goed idee?

Tegenwoordig zie je steeds vaker winterjassen van leer. Dat komt doordat de modellen vaak tijdloos zijn. De leren winterjas is gemaakt van duurzame materialen, is slijtvast en gaat dus jaren mee. Leer is wel wat duurder, maar dan hoef je ook minder vaak een jas te kopen.

Zwart, of toch niet?
Vroeger was leer gewoon zwart. Maar die tijd is wel geweest. Vandaag de dag kun je een leren winterjas in allerlei kleuren kopen. Denk bijvoorbeeld aan felle neonkleuren. Het zijn de bekende winterkleuren van afgelopen jaren. Eerlijk is eerlijk; het zwarte leer zal ongetwijfeld nooit uit het modebeeld verwijderen. Het is eenvoudig te onderhouden en het heeft een chique look & feel.

Een winterjas is in allerlei modellen te verkrijgen. Denk aan strakke modellen, wijde modellen en stoere modellen. Met leer heb je die stoere look vrij snel. Steeds meer mensen passen de jas zelf aan, bijvoorbeeld met studs. Ook zijn er combinaties met stof of andere materialen mogelijk. Dat is speels en helemaal van nu.

Tegen de kou
Een leren jas is prima tegen de kou. Al decennia lang gebruiken ontwerpers de stof om de drager van de jas warm te houden. In de 20e eeuw beschermde het stugge leer piloten tegen kou. Zelfs het Russische leger droeg tijdens de Eerste Wereldoorlog leren jacks. Alleen op die manier konden de soldaten de koude Russische nachten overleven.

Ook voor vrouwen
De leren jas zien we nu nog vooral bij mannen, maar ook bij vrouwen staat het prima. Bikerjacks zijn tegenwoordig ook helemaal in. Het benadrukt de taille en laat de dame haar vrouwelijke vormen behouden. Anno 2014 hoeft zo’n jasje helemaal niet meer eenvoudig te zijn; je kunt zo’n jasje zelf aankleden met ritsen, studs en steentjes.

Vier jaar
We liegen er niet over: een lederen winterjas is vaak duurder dan een winterjas van gewone stof. Maar met de juiste verzorging gaat de winterjas dan ook jaren mee. Over het algemeen gaan dergelijke jassen op z’n minst vier jaar mee. Wie voor duurzaamheid kiest, gaat dus voor een leren jas.

Niet in de zon
Maar pas op met de combinatie ‘leer en zon’. De zon veroorzaakt kleine haarscheurtjes in de top coat. Dat is de bovenste beschermlaag. Die beschermt de jas tegen invloeden van buitenaf. Daar zie je overigens niks van. Maar in die kleine haarscheurtjes is het een broedplek voor vocht en vuil. Dat veroorzaakt veel grotere schade. Is de jas kapot? Dan is de kans groot dat de zon de boosdoener is geweest.

Natte jas?
Als de jas nat is geweest, moet je deze zeker niet in de zon neer leggen, of op de verwarming om te drogen. Je jas wordt dan stijf en krimpt. Het is goed om niet te vergeten wat leer ook al weer precies is: geconserveerde dierenhuid. Het bestaat daarom voor het grootste gedeelte uit collageen. En dat is juist niet in water op losbaar. Zodra het collageen oplost, krimpt het leer.

Ook lichaamsvet en zweet zorgt voor schade aan het leer. Het leer wordt namelijk steeds zwakker, waardoor bacteriën en schimmels een perfecte voedingsbodem krijgen. Let hier dan ook goed bij op.

Volgende

Trendy accessoires bij een jas

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.