Bergbeklimmen? Kiezen voor de juiste jas!

Je hoort vaak dat klimmers en wandelaars kiezen voor een waterdichte en ademende winterjas. Dat komt doordat veel mensen bij ‘waterdicht’ de associatie hebben met regen: ‘een waterdichte jas houdt regen tegen’. Toch is een waterdichte jas niet altijd noodzakelijk.

Sterker: wij raden een niet-waterdichte jas aan. Een winddichte, maar niet volledig afgesloten winterjas die goed ademt, is in veel gevallen comfortabeler. We noemen deze jassen ‘softshells’. Het ademend vermogen van deze jassen is groter dan van waterdichte jassen (hardshells).

Een waterdichte laag meenemen

Voor als het echt hard regent, raden we aan een aparte waterdichte laag mee te nemen. Denk in dit geval aan een aparte regenjas. Kies in dit geval voor een jas die ook tegen een stootje kan. Het kan de beste optie zijn om zowel een hard shell als een softshell jas mee te nemen.

Zo werken ademende stoffen

Een jas is ademend als de waterdichte laag van een jas alleen van binnen naar buiten vocht doorlaat en niet andersom. Er zijn twee manieren om water van de binnenkant naar de buitenkant te transporteren.

De eerste optie is via een ‘microporeuze stof’. Dat houdt in dat er veel minuscule gaatjes in de stof zitten. Deze gaatjes zijn te klein om druppels door te laten, maar groot genoeg om waterdamp af te kunnen stoten.

De tweede optie is via een ‘hydrofiele stof’. Deze stof bevat geen gaatjes, maar het is een aaneengesloten laag. Deze laag laat moleculen door, die bewegen naar de buitenkant. Daar is de vochtigheidsgraad en de temperatuur namelijk het laagst.

Kiezen tussen coating en membraan

Bij een outdoor winterjas kun je kiezen tussen een jas met coating en een jas met membraan. Over het algemeen is een jas met membraan meer waterdicht dan een jas met coating. Als we kijken naar het ademend vermogen, zien we hele kleine, verwaarloosbare verschillen. Of de jas ademend vermogen heeft, hangt erg af van de buitenstof van een jack en de hoeveelheid zakken in de jas. Des te meer zakken, des te minder de jas kan ademen.

Letten op details

Let bij de keuze voor de jas op een paar belangrijke details:

  • Denk aan de ventilatiegaten: Zijn er genoeg ventilatiemogelijkheden in het jack aangebracht? Bij sommige jacks zitten ritsen onder de oksels, die geopend kunnen worden. Daardoor krijg je extra ventilatie.
  • Is de overslag dubbel gevouwen? Als het antwoord op deze vraag ‘ja’ is, kijk je naar een geschikte jas. Anders moet de rits over de volle lengte met klittenband kunnen worden gefixeerd. Je redt het in de bergen niet met een jas met enkel wat drukknopen.
  • De kraag mag niet te wijd zijn. Langs een wijde kraag ontsnapt veel lichaamswarmte. Bovendien stroomt neerslag er snel door naar binnen. Daardoor krijg je het snel koud.
  • Een goede capuchon heeft een flinke klep. Dankzij de klep op de capuchon blijft de vorm van de capuchon behouden. Het liefst is de capuchon in grootte verstelbaar, zodat de klep niet voor de ogen kan komen. In geen geval mag je het zicht kunnen verliezen.
  • Er moet ruimte zijn voor een rugtas. Beoordeel een jas terwijl je een rugtas draagt. Tijdens de tocht is een rugzak vaak onmisbaar. Bij een goede jas kun je ook nog bij de zakken komen als je een rugtas draagt.
  • Heeft de jas verstelbare manchetten en een elastische zoom? Dan kun je het jas goed op het lichaam laten aansluiten. Daarmee geef je wind en regen geen kans om binnen de winterjas te komen.

Duurzaamheid

Voor een trektocht is het belangrijk dat je kiest voor een jas die wel tegen een stootje kan. Zeker met een zware rugzak op, heb je een duurzaam jack nodig. Wij raden jassen aan met een drie-lagen-laminaat. Dit zijn jassen met membraan.

Ga je vooral dagtochten doen, dan kan een lichtere jas volstaan. Kies in dit geval voor een twee-lagen-laminaat. De jas ademt dan goed en voelt minder zwaar aan op het lichaam. Zo kun je de dag beter volhouden.

Volgende

Uitgelicht: winterjassen voor jongens

29 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.